Tijdelijke expositie ‚Samuel en de verwoesting van Bruinisse‘

Het laatste oorlogsjaar heeft Bruinisse zwaar onder vuur gelegen. De havens van Zijpe en Bruinisse waren voor het Duitse leger van strategisch belang. De geallieerden probeerden vanuit Sint Philipsland Schouwen-Duiveland te bevrijden. In de nacht van 6 november is een Engelse verkenningspatrouille Bruinisse in geweest en heeft daar een aantal Duitse soldaten gevangen genomen. De Duisters namen wraak op de lokale bevolking. Op 5 januari is Bruinisse bijna geheel vernield door een Engels bombardement.

Samuel Muller was mosselvissersknecht in Bruinisse. Vanaf het moment dat het Duitse leger over de Westerschelde teruggedrongen werd en Schouwen-Duiveland en vooral Bruinisse in de frontlinie kwam te liggen, heeft hij een dagboek bijgehouden. Zijn dagboek bevat biedt een goed geschreven relaas van het laatste oorlogsjaar. Niet alleen van de aangrijpende gebeurtenissen in Bruinisse en omgeving, maar ook van het drama dat zich 10 december 1944 op Schouwen voltrok met de ophanging van de Tien van Renesse.

De tijdelijke expositie over de dagboeken van Samuel Muller en de verwoesting van Bruinisse is te bezichtigen van juni t/m oktober 2019.

Oudestraat 23
4311 AV Bruinisse
Nederland
01-07-2019 t/m 31-10-2019

0111 48 14 12

Pin It on Pinterest

Share This