Bommen & Granaten

BOMMEN & GRANATEN is een expositie over wapens, kunst en technologie. Hedendaagse kunstwerken van Dani Ploeger en werk uit de verzameling van de gemeente Vlissingen gaan in dialoog met objecten uit de collecties van het muZEEum en het Gemeentearchief.

Militaire interesses en technologische innovatie zijn vaak verstrengeld. Uitvindingen en ontwikkelingen in het kader van de productie van nieuwe wapens liggen aan de basis van veel consumententechnologie. Omgekeerd worden civiele elektronica steeds vaker gebruikt voor militaire doeleinden. Hierdoor is het leven van alledag – in wat op het eerste gezicht een vreedzame omgeving lijkt – indirect verbonden met gewelddadige conflicten elders in de wereld. Tegelijkertijd zijn vuurwapens in de nasleep van recente terroristische aanslagen hernieuwd wijdverbreid geworden in de straten van West-Europese metropolen. Gladde, alledaagse hightech gadgets co-existeren op deze manier met geweldstechnologieën die uit een ander tijdperk lijken te komen.

De expositie omvat onder andere foto’s, video’s en installaties van kunstenaars Phil Bloom, Hans Eijkelboom en Gregory Green. De installatie Work Table IV (2001) van Gregory Green is één van grootste werken uit de hedendaagse kunstcollectie van de gemeente Vlissingen en omvat een tafel met de ingrediënten om een bom te bouwen, waarbij het lijkt alsof de bommenbouwer midden in het werk even is weggelopen. Daarnaast zijn er opmerkelijke historische wapentechnologieën uit de collectie van het muZEEum te zien, waaronder één van de eerste zichzelf voortstuwende raketten; een in 1813 door de Engelsen op Vlissingen afgevuurde Congreve raket. Uit zijn eigen werk toont Ploeger onder andere ASSAULT (2016), waarvoor hij met een Kalashnikov-geweer een gat in een iPad schoot, en een video van zijn spraakmakende actie in Middelburg in 2017. Een reclamevliegtuig cirkelde toen boven de binnenstad met de tekst ‘TERREUR/REVOLUTIE’ op sleeptouw.

Nieuwendijk
11 4381 BV
Vlissingen
01-06-2019 t/m 05-05-2020

+31118412498

Pin It on Pinterest

Share This