Burgerweeshuis- Open Monumentendag 2019

Het Burger Weeshuis Zierikzee kent een lange geschiedeni, echter wanneer en hoe het Burger Weeshuis is ontstaan is niet precies bekend. De eerste vermeldingen zijn van rond 1600 en het lijkt erop dat het een voortzetting is geweest van het al eerder opgerichte Heilige Geesthuis.

Vanaf het begin van de 17e eeuw werd het Burger Weeshuis bestuurd door drie regenten en drie regentessen. Naast het beheer van het bezit en de financiën bepaalden zij ook hoe de wezen werden opgevoed. De dagelijkse zorg en opvoeding was een taak van de binnenvader en binnenmoeder.

De oudste delen van het huidige pand dateren al uit de 15e eeuw. Tot 1862 heeft het dienst gedaan als patriciërswoning. Oorspronkelijk in het bezit van de vermogende Susanna Maria Loncque, weduwe van mr. Johan Cau. Waarschijnlijk was het de echtgenote van haar zus die het prachtige goudleren behang heeft laten aanbrengen in de voorkamer. In 1862 is het pand aangekocht door het Burger Weeshuis. De prachtige kamer met het goudleren behang wordt vanaf dat moment in gebruik genomen als Regentenkamer.

Tegenwoordig wordt het huis bewoond door Chris Braat en Theresia Koelewijn die het huis gebruiken als galerie, beeldentuin, centrum voor creatieve workshops en trouwlocatie. In de zomermaanden is er een expositie van beelden van hedendaagse kunstenaars en klein antiek in het huis en de romantische binnentuin. 

Poststraat 45
4301 AB Zierikzee
Nederland
14-09-2019

0111-412683

Pin It on Pinterest

Share This