Consort of Voices in Museum Veere

Ook deze zomer organiseert barokensemble Consort of Voices een concertserie in Museum Veere. In de periode juni t/m september 2019 worden vijf concerten gegeven rondom het thema ‘Op reis door Europa’. Het derde concert is op zaterdag 27 juli en tijdens dit concert staat de stad Leipzig centraal.

In dit concert klinkt muziek uit het eerste Wohltemperiertes Klavier van J.S. Bach. Een baanbrekend werk met Preludiums en Fuga’s in alle 24 toonsoorten. Dr. Wim Thijs zal de achtergronden van dit werk tijdens het concert toelichten.

Speciale aandacht krijgt het onderwerp historische stemmingen. Met zijn theorie over de Bach-stemming bracht Bradley Lehman de muziekwetenschap in beroering, juist omdat het in de aard der zaak zo simpel en voor de hand liggend is. De logica van zijn theorie ontleent hij aan de originele titelpagina van Bach’s ‘Das Wohltemperierte Klavier’. Daar heeft Bach aan de bovenzijde een versiering met krullen getekend. Lehman toont aan dat het hier niet om een versiering, maar om een diagram gaat. In dit diagram ligt de kwintencirkel besloten en is de juiste stemming af te meten. Op grond daarvan kan men nauwkeurig de stemming bepalen. Tijdens dit concert zal Bachs muziek klinken in deze Bach-stemming!

Praktische info: de concerten vinden plaats in Museum Veere, locatie De Schotse Huizen (Kaai 25) en beginnen om 16:00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Consort of Voices en het museum en kosten 12 euro per concert. De overige data zijn: 24 augustus (Napels) en 7 september (Parijs). Meer informatie: www.consortofvoices.nl en consort-of-voices/www.museumveere.nl

Kaai 25
4351 AA Veere
Nederland
27-07-2019

0118-501744

Pin It on Pinterest

Share This