Lezing over Jan van Eyck, schilder van het Lam Gods te Gent

Wat ‘de Nachtwacht’ is voor Nederland, is het schilderij ‘Het Lam Gods’ voor België. Wellicht is dit het meest invloedrijke schilderij ooit gemaakt en het is ook nog eens het meest gestolen kunstwerk aller tijden.
Gemaakt door Jan van Eyck in 1432 voor een kapel in de St. Baafskerk te Gent. Het bijzondere is dat men dit schilderij sinds 2012 aan het restaureren is en dat de restauratie zijn voltooiing nadert. België heeft het jaar 2020 uitgeroepen tot Jan van Eyckjaar en in Gent is er een grote expositie gepland. Van Jan van Eyck zijn er zo’n 40 kunstwerken bewaard gebleven, de helft daarvan zal te zien zijn in het Museum voor Schone Kunsten te Gent van 1 februari tot 30 april 2020. Niet ver weg dus, voor ons Zeeuwen! Kaarten hiervoor kunnen al gereserveerd worden via internet. Of je nu van plan bent om naar Gent te gaan of niet, dichtbij huis kun je (opnieuw) kennismaken met Jan van Eyck en met zijn beroemde schilderij. Op donderdag 16 januari 2020 geeft Leuny de Kam een avond over deze grote kunstenaar. Zij heeft zich al jaren verdiept in kunst en nu in het bijzonder in de achtergronden van Jan van Eyck en dit schilderij. Zij zegt: ‘Een kunstwerk gaat pas voor je leven als je het verhaal er achter kent. Wat heeft de kunstenaar ermee willen zeggen? In welke tijd is het gemaakt?’ Met veel foto’s en beelden wordt het een avond om van te genieten.
Mevrouw De Kam: ‘Kunst is voor en van iedereen, daarom is deze avond vrij toegankelijk met een mogelijkheid voor een vrijwillige bijdrage voor de onkosten’.
Iedereen is welkom op 16 januari 2020 om 19.30 uur in (de zaal achter) de Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg, www.dgwalcheren.nl

Lange Noordstraat 62
4493RE Middelburg
Nederland
16-01-2020

0615622635

Pin It on Pinterest

Share This