Open Monumentendag 2019 in Veere

Open Monumentendag 2019 in Veere

Dit jaar kun je in het stadje Veere op zaterdag 14 september 2019 in het kader van Open Monumentendag drie monumenten bezoeken en de Grote Kerk doet beide dagen mee, ook op 15 september 2019.

Museum Veere heeft dit jaar een bijzondere actie: Loop binnen en betaal achteraf wat je je bezoek waard vindt! Bezoekers kunnen zelf kiezen welk monument ze willen bezoeken, het Stadhuis of de Schotse Huizen. Of allebei natuurlijk! Aan de Markt vind je op nummer 5 het Oude Stadhuis. Vanuit dit laatgotische gebouw dat door Evert Spoorwater is ontworpen, werden eeuwenlang de inwoners van Veere en omliggende dorpen bestuurd. In ‘De Vierschaar’, de ruimte waarin schout en schepenen tot 1881 recht spraken, is deze sfeer nog tastbaar. Schilderijen en historische voorwerpen, waaronder de beroemde beker van Maximiliaan van Bourgondië, vormen een bewijs van de rijke bloeitijd van Veere. De oorspronkelijke beelden die in de nissen op het stadhuis stonden, staan permanent in museum de Schotse Huizen op de Kaai.
Het stadhuis en de Schotse Huizen zijn tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. https://museumveere.nl/

Ook de Kleine Kerk is open op zaterdag 14 september. De Kleine Kerk (Kapellestraat 27, Veere) maakt deel uit van de Grote Kerk die er tegenaan is gebouwd. De Kleine Kerk staat bovenop de eerste kerk waaraan men in 1332 begon te bouwen. De kerk werd in 1348 parochiekerk. De Protestantse gemeente in Veere houdt haar diensten in de Kleine Kerk, een kerkgebouw met een rijke geschiedenis. De Kleine Kerk is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.

De Grote Kerk van Veere ( aan de Oudestraat 26, Veere) is zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 september open. Het thema van Open Monumentendag dit jaar is ‘plekken van plezier’. De dichtgemetselde kerk staat meer bekend om rampspoed en pech dan om plezier… Na een brand, een bombardement en een sloopverbouwing viel er even weinig amusants te vertellen. De kerk veranderde steeds van functie, werd kazerne, militair hospitaal, stal en opslagplaats. Ze is gered door kunstenaars en wetenschappers en werd het allereerste rijksmonument van Nederland. En sinds de jaren ’70 heeft ze een nieuwe rol, van culturele ontmoetingsplaats. Kom recente archeologische vondsten bekijken, beklim de 250 treden van de toren. En bekijk de tentoonsteling: Uncle Abe’s spitfire, een persoonlijke kijk op 75 jaar Slag om de Schelde. De Grote Kerk is tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september te bezoeken van 12.00 tot 16.00 uur.  https://grotekerkveere.nl/open-monumentendag-in-de-grote-kerk/

Markt 5
4351 AG Veere
Nederland
14-09-2019

0118-435858

Pin It on Pinterest

Share This