The Ragtime Guitar Parlour

Leo en Kees zijn beide fenomenale fingerstyle gitaristen. Ze amuseren hun publiek niet alleen met muziek, maar ook met verhalen, nonchalance en humor.

In 1974 vroeg Stefan Grossman aan Leo Wijnkamp om zijn fingerpicking gitaarmuziek op te nemen op het bekende label “Kicking Mule Records”. Vroege stukken verschenen op een samplerplaat “Contemporary Ragtime Guitar” met andere gitaristen uit de VS. Leo’s eerste solo-LP “Rags to Riches” kwam uit in 1975 en begon hij aan een tournee in België, Frankrijk, Engeland en Italië, samen met Bert Jansch, John Renbourn, Davy Graham, Marcel Dadi, Duck Baker, John James en Stefan Grossman. Leo, geboren in 1951 in Amsterdam, pakte op 10-jarige leeftijd de gitaar.

Na wat ‘white blues’, leerde hij Chicago Blues en Robert Johnsen op gehoor, zoals toen gebruikelijk met de grammofoonnaald op en neer in de groeven van Vinyl LP’s. Leo arrangeerde al vakkundig blues- en piano-ragtime-stukken als een autodidact voordat hij zijn studie klassieke gitaar aan het Utrechts Conservatorium 1974-1978 oppakte. Leo arrangeerde daar klassieke muziek voor zijn Gibson gitaar met stalen snaren met het doel niet strikt “klassiek” te klinken. Natuurlijk componeerde Leo zelf ook, bijvoorbeeld de ongelooflijke en alom gewaardeerde “The Return of Dr. Hackenbusch”. In 1988 verhuisde Leo naar Antwerpen om de muzikale leider te worden van het theatergezelschap, de “Internationale Nieuwe Scene”. Vele jaren later gaf hij les op muziekscholen.

Kees van der Poel (gitarist/oprichter van v.h. folkgroep Wolverlei) en Leo zijn oude vrienden van het Utrechts Folk Centrum uit de jaren 70. Kees deed mee aan de 1e track van Leo’s LP “Rags to Riches”. Een paar jaar geleden ontmoetten Leo en Kees van der Poel elkaar na 40 jaar opnieuw, om duetten te gaan spelen voor het project Ragtime Guitar Parlour CD-project (PAN Records / MediMuse Productions).

Molenweg 25
4339AA Nieuw- en Sint Joosland
Nederland
07-02-2020

0118602741

Pin It on Pinterest

Share This